Ingin menambah rezeki dgn Program Kebajikan? SILA KLIK

Saturday, July 31, 2010

Ibn al-Arabi*ahli sufi


Muhiddin Abu Abdullah Muhammad ibn Ali ibn Muhammad ibn Ahmad ibn Abdullah Hatimi at-Ta'i atau lebih dikenali sebagai Ibnu Arabi adalah seorang sufi terkenal dalam perkembangan tasawuf di dunia Islam.
Ibnu Arabi dilahirkan pada 28 Julai 1165 di Andalus, Sepanyol. Pada usia 8 tahun, beliau bersama keluarganya berpindah ke Sevilla dan pada tahun 1198 beliau pergi ke Fez, Maroko.
Pandangan Ibnu Arabi
Ibnu Arabi sangat dikenali dengan konsep Wihdatul Wujudnya. Ia mengajarkan bahawa tidak ada sesuatu pun yang wujud kecuali Tuhan. Segala yang ada selain Tuhan adalah penampakan lahiriah dariNya.
Menurutnya, adanya makhluk kerana adanya Tuhan atau berasal dari wujud ilahiah. Manusia yang paling sempurna adalah perwujudan penampakan diri Tuhan yang paling sempurna.
Pengaruh Ibnu Arabi
Pengaruh Ibnu Arabi dalam bidang tasawuf khususnya tasawuf filosofis sangat luar biasa. Gagasan Ibnu Arabi menyebar luas dan memiliki pengikut yang tidak sedikit jumlahnya terutama di Indonesia.
Ibnu Arabi menghasilkan banyak karya, sejumlah 300 buku. Di antara buku-buku yang terkenal ialah Fusush al-Hikam, Futuhat al-Makkiyyah dan Tarjuman al-Asywaq. Futuhat adalah karyanya yang terkenal yang menyingkap ilmu gaibul ghaib uluhiyat & rububiyat yang sangat mendalam sesuai dengan keterbukaan sang syech dari Yang Haq berhubungan dengan permohonan syech ketika di Makkah

No comments:

Blog Widget by LinkWithin

Mengaut Keuntungan Lumayan Daripada Tuisyen Secara Sambilan/Sepenuh Masa.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP