Ingin menambah rezeki dgn Program Kebajikan? SILA KLIK

Thursday, January 6, 2011

Ibn Al-Nafis * Pakar Bedah

Ala-al-Din Abu al-Hasan Ali bin Abi al-Hazm al-Qarshi al-Dimashqi (dikenali sebagai Ibn Al-Nafis) lahir pada tahun 1213 M di Damsyik. Ia dididik di Medical College Hospital (Bimaristan Al-Noori) ditubuhkan oleh Noor al-Din Al-Zanki. Selain ubat-ubatan, Ibn al-Nafis belajar Yurisprudensi, literatur dan teologi. Beliau kemudian menjadi seorang ahli terkenal di Sekolah fikih Syafi'i serta doktor terkenal.

Pada 1236 Ibnu Nafis pindah ke Mesir dan bekerja di Rumah Sakit Al-Nassri kemudian di Al-Mansouri Rumah Sakit di mana ia menjadi ketua doktor dan doktor peribadi Sultan. Ketika ia meninggal pada tahun 1288 AD ia menyumbangkan rumahnya, perpustakaan dan klinik ke Rumah Sakit Mansuriya.

Yang paling tebal buku-nya adalah Al-Shamil fi al-Tibb, yang dirancang untuk menjadi sebuah ensiklopedia yang terdiri daripada 300 jilid, tetapi tidak selesai kerana meninggal dunia. Naskah ini terdapat di Damsyik. Bukunya tentang Oftalmologi secara umum merupakan sumbangan asli dan juga masih ada. Bukunya yang menjadi paling terkenal, bagaimanapun, adalah Mujaz al-Qanun (The Review Hukum) dan sejumlah komentar yang ditulis pada topik yang sama. Komennya termasuk salah satu buku Hippocrates ', dan beberapa kelantangan Ibnu Sina Qanun, yang masih ada. Demikian juga ia menulis sebuah ulasan tentang buku Hunayn Ibnu Ishaq. Buku lain yang terkenal mewujudkan sumbangan awalnya adalah tentang kesan diet terhadap kesihatan berjudul Kitab al-Mukhtar fi al-Aghdhiya.

Sumbangan besar asalnya sangat penting adalah penemuan sirkulasi paru-paru, yang ditemui kembali oleh ilmu pengetahuan moden setelah selang tiga abad. Dia adalah yang pertama dengan betul menggambarkan perlembagaan paru-paru dan memberikan keterangan saluran pernafasan dan interaksi antara kapal tubuh manusia untuk udara dan darah. Dia juga menghuraikan fungsi dari arteri koronari sebagai pembekal darah ke otot jantung.

Arab Penemuan Circulation Paru
Ia biasanya percaya bahawa Sirkulasi Penemuan Paru iaitu pergerakan darah dari kanan ke ventrikel kiri jantung melalui paru-paru, telah bermula di Eropah pada abad keenam belas oleh Servetus, Vesalius, Colombo, dan akhirnya Harvey . Namun kemudian didapati bahawa 300 tahun sebelum Servetus, Vesalius atau Harvey (yang dikreditkan untuk penjelasan yang benar peredaran paru-paru) dilahirkan, seorang doktor terkemuka dari abad ketiga belas: Ibn Al-Nafis menerangkan benar Circulation Pulmonary (ensiklopedia Encarta, kata kunci = Ibnu Nafis) Fakta ini kini telah diakui oleh banyak sejarawan tetapi beberapa kambing hitam masih mencuba untuk berdebat fakta ..

Pada tahun 1924 seorang doktor Mesir, Dr Muhyo Al-Deen Altawi, menemukan sebuah naskah berjudul, "Komen pada Anatomi Kanon Ibnu Sina" di perpustakaan negara Prussia di Berlin semasa mempelajari sejarah Perubatan Arab di Fakulti Perubatan Albert Ludwig's universiti di Jerman. Script ini dianggap salah satu buku saintifik terbaik di mana Ibn Al-Nafis meliputi secara terperinci topik anatomi, patologi dan fisiologi. Penemuan ini mendedahkan sebuah fakta sains yang penting, yang sampai saat itu telah diabaikan: gambaran pertama dari peredaran paru-paru.

Teori yang diterima sebelum Ibnu Al-Nafis ditempatkan oleh Galen pada abad kedua, yang telah berteori bahawa darah mencapai bahagian kanan jantung pergi melalui pori-pori tak terlihat dalam septum jantung ke sebelah kiri jantung mana dicampur dengan udara untuk mencipta semangat dan kemudian akibatnya diedarkan ke tubuh. Menurut pandangan Galen, sistem vena cukup berasingan daripada sistem arteri, kecuali ketika mereka datang di kenalan melalui pori-pori tak terlihat.

Namun, Ibnu Al-Nafis, berdasarkan pengetahuannya dalam berfikir anatomi dan sains menyatakan bahawa,

"... Darah dari bilik kanan jantung harus tiba di bilik kiri tetapi tidak ada jalur langsung antara mereka. Yang tebal septum jantung tidak berlubang dan tidak mempunyai pori-pori terlihat kerana beberapa orang berfikir atau tak terlihat pori-pori sebagai Galen pikir Darah dari bilik kanan. harus mengalir melalui (arteri paru-paru) arteriosa vena ke paru-paru, menyebar melalui zat tersebut, akan bercampur dengan udara di sana, melewati arteria venosa (vena paru) untuk mencapai ruangan kiri jantung dan ada bentuk semangat vital ... "

Di tempat lain dalam bukunya ia berkata,

"Jantung hanya mempunyai dua ventrikel ... dan di antara kedua-dua sama sekali tidak membuka Juga pembedahan memberikan kebohongan ini untuk apa yang mereka katakan,. Sebagai septum antara kedua-dua rongga ini jauh lebih tebal daripada di tempat lain Manfaat darah ini (. Bahawa adalah dalam rongga kanan) adalah untuk pergi ke paru-paru, bercampur dengan apa yang ada di paru-paru hawa, kemudian melewati arteria venosa ke rongga kiri dua rongga hati ... "

Dalam menggambarkan anatomi paru-paru, Ibnu Nafis menyatakan,

"Paru-paru terdiri daripada bahagian, salah satunya adalah bronchi, yang kedua cabang-cabang arteria venosa dan ketiga cabang-cabang arteriosa vena, semuanya dihubungkan dengan daging berpori longgar."

Dia kemudian menambah,

"... Keperluan paru-paru untuk arteriosa vena adalah untuk pengangkutan ke darah yang telah menipis dan dihangatkan di dalam hati, sehingga apa yang merembes melalui pori-pori cabang kapal ini ke dalam alveoli paru-paru mungkin campuran dengan apa yang ada udara di dalamnya dan menggabungkan dengan itu, yang pas menjadi komposit yang dihasilkan menjadi semangat saat ini pencampuran berlaku di rongga kiri jantung campuran ini dibawa ke rongga yang ditinggalkan oleh arteria venosa .. "

Sumbangan lain Ibnu Nafis penting yang jarang disebutkan adalah postulasi bahawa nutrisi jantung diekstrak dari pembuluh kecil melewati dinding, ketika dia berkata

"... Lagi-Nya (Avicenna) kenyataan bahawa darah yang ada di sisi kanan adalah untuk menyihatkan jantung tidak benar sama sekali, untuk makanan ke jantung adalah dari darah yang berjalan melalui pembuluh yang menembusi tubuh hati ... "

Ibn Al-Nafis demikian orang pertama yang mengenengahkan konsep sirkulasi koroner.

Eropah Akhir Kebangkitan

Pemerhatian ini penting tidak diketahui di Eropah sehingga 300 tahun kemudian, ketika Andrea Alpago dari Belluno menterjemahkan beberapa tulisan Ibn Al-Nafis 'ke dalam bahasa Latin pada tahun 1547. Kemudian, Michael Servetus menjelaskan sirkulasi paru-paru dalam buku teologinya, "Christianismi Restitutio", pada tahun 1553 dan menulis, "... hawa dicampur dengan darah dihantar dari paru-paru ke jantung melalui pembuluh darah arteri, sehingga campuran dibuat di paru-paru. Warna cerah diberikan dengan semangat optimis oleh paru-paru, bukan oleh hati. "

Patut disebutkan bahawa Gereja menuduh Servetus bid'ah kerana menentang ajaran-ajaran Galen, dan konsekuensinya-dengan-bukunya dibakar hidup. Andreas Vesalius menggambarkan peredaran paru-paru dalam bukunya "De Fabrica", dengan cara yang serupa dengan keterangan Ibnu Nafis '. Pengamatan yang menarik adalah bahawa dalam edisi pertama buku ini (1543), Vesalius bersetuju dengan Galen bahawa darah "... membasahi deras melalui septum dari ventrikel kanan ke kiri ..."

Kemudian pada edisi kedua (1555 ) ia dihilangkan kenyataan di atas dan menulis bukan ... "Aku masih tidak melihat bagaimana bahkan jumlah terkecil dari darah dapat ditransfusikan melalui bahan septum dari ventrikel kanan ke kiri ..." lain keterangan serupa. diberikan oleh Realdus Colombo pada tahun 1559 dalam bukunya "De kembali Anatomica".

Kemudian William Harvey yang, pada tahun 1628, ditunjukkan oleh pemerhatian anatomi di makmal haiwan langsung gerakan darah dari ventrikel kanan ke paru-paru dan kemudian mengamati darah kembali ke sisi kiri jantung melalui vena paru dan lagi ia menyatakan bahawa ia tidak dapat mencari pori-pori di septum interventriculare. Dia menulis dalam Monografi-Nya, "Exercitatio anatomica de motu cordis et sanguinis dalam animalibus": "Saya mula berfikir ada semacam gerak seperti dalam bulatan, saya kemudian menemukan benar, bahawa darah didorong oleh irama kiri. ventrikel dan diedarkan melalui arteri ke seluruh tubuh dan kembali melalui pembuluh darah ke vena cava dan kemudian kembali ke aurikel kanan, sama seperti yang dihantar ke paru-paru melalui arteri paru dari ventrikel kanan dan kembali dari paru-paru melalui vena paru ke ventrikel kiri, sebagaimana telah dijelaskan sebelum ini. " Namun, ia tidak memahami fisiologi peredaran paru-paru (karbon dioksida disipasi dan penggantian dengan oksigen), yang seluruhnya telah dijelaskan oleh Lavoisier pada abad ke-18.

Sejarawan Moden

Ini mungkin berguna lagi pandangan dari beberapa sejarawan moden yang mereview karya Ibnu Nafis;

Max Meyrholf, seorang ulama terkemuka Arab ubat sejarah, menyatakan:

"... Kita telah melihat bahawa Ibnu Nafis, tiga abad sebelum Colombo, sudah melihat bahagian terlihat antara dua jenis pembuluh paru. "

Dalam William Osler Medal Essay on penemuan sirkulasi paru-paru, Edward Coppola berkata,

"... Teori sirkulasi paru-paru yang dikemukakan oleh Ibnu Nafis pada abad ke-13 tidak dilupakan dan yang berkurun-kurun selepas kematiannya itu mungkin telah mempengaruhi arah penyelidikan anatomi Colombo dan Valverde, yang akhirnya mengumumkan ke dunia Barat sebagai fakta fisiologi terdedah terhadap bukti eksperimental. "

"Ibn al-Nafis terkenal kerana tulisan-tulisannya tentang fisiologi dan ubat-ubatan. Arahan Syarah Tashrīh al-Qanun dijelaskan peredaran paru-paru berkurun-kurun sebelum doktor Inggeris mencatat William Harvey menjelaskan sirkulasi darah pada tahun 1628",
(Encarta Encyclopedia 2003) .

Sami Haddad dari Lubnan menerbitkan sebuah rencana di Annals of Surgery tahun 1936 tentang Ibnu Nafis dan barang yang lain diterbitkan juga oleh Ayman et al dan Dr Abdul Kareem Syahadah dari Syria menunjukkan dengan jelas bahawa Ibnu Al-Nafis harus diberi kredit untuk penemuan peredaran paru 300 tahun sebelum William Harvey bahkan lahir!

Listen


Read phonetically


Dictionary - View detailed dictionaryNo comments:

Blog Widget by LinkWithin

Mengaut Keuntungan Lumayan Daripada Tuisyen Secara Sambilan/Sepenuh Masa.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP